Nieuwsbericht Appcademy Signtrainingen
Zelfs zeer geroutineerde foliemonteurs horen regelmatig de bezorgde vraag: ‘Hé! Snij je niet in de lak?’ Een heel terechte vraag overigens. Niemand zit te wachten op de gevolgen van snijschade. Hoe voorkom je kostbare beschadigingen op de ondergrond? Zoals: lelijke krassen in de lak, corrosie op metalen ondergronden, lekkage vanwege het aansnijden van rubbers of kitranden, of verfonthechting door aangesneden onderlagen. Herstelwerk kan flink in de papieren lopen. En het verraderlijke van snijschades is, ze vallen in eerste instantie niet op. Soms komen ze pas aan het licht tijdens demontage van de folie.
Het risico is altijd aanwezig dat je als foliemonteur niet inziet wat er fout gaat en dat daardoor hele series ondergronden beschadigd raken. Een nachtmerrie! Hoe voorkom je kostbare beschadigingen? Bedenk dat zeker in dit geval geldt: ‘Goed gereedschap is het halve werk’ en ‘Oefening baart kunst’.
Meshouders
Er zijn meerdere typen meshouders verkrijgbaar. Het ritsmes is de universele standaard. Veilig en geschikt om rechte en gebogen lijnen te snijden. Een scalpel biedt je daarnaast de mogelijkheid nauwkeurige rondingen te snijden. Beide meshouders worden gevuld met rvs 30 of 45 graden afbreekmesjes (afhankelijk van toepassing en persoonlijke voorkeur). Houd een ritsmes zo vlak mogelijk ten opzichte van de ondergrond, zodat de punt van het mesje naar voren wijst (zie foto rechts). Een scalpelmes neem je daarentegen in de hand alsof je een pen vasthoudt (foto links).
Breuklijn
Het snijden van een breuklijn vraagt een geoefende hand. Door tijdens het snijden minimale druk op je vlijmscherpe mes uit te oefenen, breng je een oppervlakkige breuk in de folie aan. Je snijdt er nét niet door heen. De ondergrond wordt niet geraakt en de folie splitst op de breuklijn.
Omdat niet elke folie even dik is, is het belangrijk deze techniek vooraf te testen op de folie die je gaat snijden. Voor je het weet, zet je teveel druk op het mes en snijd je door de folie heen. En let op: tijdens een carwrap uitgerekte folie is nóg dunner.
Deze techniek is vooral geschikt voor dunne pvc folies. Bij stuggere – polyester, dikkere pvc en stroperige PU folies – wordt het snijden van een breuklijn lastiger. Er moet dan meer druk op het mes worden gezet. Iets teveel druk en je snijdt in de ondergrond.
Training
Knifeless tape kan prima worden ingezet bij het snijden zonder lakbeschadiging van dunne pvc folies, maar bij polyester en PU folies komt deze ‘snijdraad’ te kort.
Om ook in dit soort situaties perfect werk te kunnen leveren, worden steeds meer inventieve en veiliger snijdtechnieken uitontwikkeld.
Tijdens de training ‘Applicatietechnieken’ wordt onder meer uitgelegd met welke vernieuwende techniek je steenslagwerende folie rechtstreeks op bijvoorbeeld een motorkap kan snijden.
Snijtips
- Voor een strakke snijlijn: steun op je hand en laat een vinger meeglijden.
- Voor een vloeiende lijn: houd je arm zo dat je in één vloeiende beweging kunt doorsnijden. Oefen de beweging eventueel ‘droog’ in de lucht.
- Snij zo min mogelijk op uitgerekte foliedelen. Als dit niet kan worden voorkomen, reduceer dan vooraf het foliegeheugen. Dit verkleint het risico op krimp.
Meer tips?
Tijdens de Appcademytraining Applicatie- en carwraptechnieken komen echter veel meer facetten van het snijden van folie aan bod, zoals:
- Welke handige snij- en afwerktechnieken kun je toepassen langs (portier)randen?
- Welke tips zijn er voor naadloos afwerken langs onder andere de hoeken van de motorkap?
- Wat zijn handige trucs voor snijden en afwerken langs raamrubbers, kitnaden, handgrepen et cetera?
- Rakeltechnieken; Welke techniek pas je wanneer toe? Hoe rakel je spanningsplooien weg? Tempo-rakelen et cetera.
- Het voorkomen van (loslaat)klachten.
- Vernieuwende wrap- en inföhntechnieken (spiegels plakken et cetera).





