Schilderen met folie op kozijnen en panelen

Schilderen met folie – Appcademy
Steeds meer kunststof of aluminium raamkozijnen en panelen worden ‘gewrapt’ met zelfklevende folie of dryfilm. Een grote en lucratieve markt, want heel wat kantoorpanden met kunststof of aluminium kozijnen en panelen staan er wat verkleurd, verkrijt en verkalkt bij. Een ‘zelfklevende verflaag’ blijkt een mooie, snelle en kwalitatieve oplossing.

In de autobranche is men inmiddels wel gewend aan zelfklevende folie. Voor het aanbrengen van een bedrijfskleur op een wagenpark blijft de autospuiter een optie, maar steeds vaker kiezen bedrijven voor een carwrap. En hoewel je het een enkeling nog moet uitleggen op een feestje, weten ook de meeste consumenten nu onderhand wel dat een ‘wrap’ iets anders kan betekenen dan een opgerolde tortilla. (tekst loopt door onder de foto)

Bij de foto: in één laag een strak en glanzend resultaat en bovendien meteen droog!

Zelfklevend verfsysteem

Het aantal folietoepassingen in de vastgoedbranche is op dit moment groeiende. Maar sommige schilder- en onderhoudbedrijven weten nog niet zo goed wat ze aanmoeten met ‘zelfklevende film’ of ‘plakplastic’ zoals het soms wel schamper genoemd wordt. Maar denk eens aan de vele panden die de afgelopen veertig jaar zijn neergezet met kunststof en aluminium kozijnen en panelen. Wat als die gebouwen een nieuwe kleur of groot onderhoud moeten krijgen? Ga je schilderen op aluminium of kunststof dan ben je aangewezen op een alkyd- of 2K-verfsysteem. Maar het resultaat is vaak streperig, de hechting niet optimaal en er is slechte dekking op scherpe hoeken. Een echt ideale oplossing is dit dus niet. Logisch dat het ‘zelfklevend verfsysteem’, wat folie in feite is, langzamerhand steeds meer bekendheid krijgt in de bouwwereld. Overigens zijn er de afgelopen twintig jaar al vele duizenden meters folie gemonteerd op raamkozijnen en panelen. En terecht, want voor het omkleuren van ondergronden van kunststof, aluminium en hpl is folie vaak dé oplossing.

Metamorfose

De signwereld, traditioneel de markt waar al het langst met zelfklevende folies wordt gewerkt, weet natuurlijk als geen ander wat voor een metamorfoses mogelijk zijn met dit product. Deze ‘truc’ passen ze al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw toe op auto’s, winkelruiten, interieurs et cetera. Begrijpelijk dat steeds meer ondernemende signmakers in dit nieuwe, nog relatief onontgonnen en lucratieve, marktterrein duiken. En met succes. De schilders- en onderhoudsbranche moet zich dan ook afvragen of ze zich in deze ontwikkelende markt de kaas van het brood laten eten. De omvang van het aantal renovatieprojecten is enorm. De vastgoedbranche neemt het ‘zelfklevend verfsysteem’ steeds vaker op als onderdeel in onderhoudsprogramma’s van hun panden of om deze een tweede leven te geven. Inmiddels worden tal van winkelketens zoals Lidl, Media Markt, Mercedes Benzfilialen en dergelijke met een façadefilm / dryfilm gerestyled.

Samenwerking

Jaren geleden speelden met name de fabrikanten Avery Dennison en 3M al in op deze ontwikkeling door specifieke foliesystemen voor gevelelementen te ontwikkelen. 3M met haar Scotchcal 8181 Window Frame Film. Avery Dennison met haar Façade Film (Sikkens Dryfilm). Nu de vraag naar ‘zelfklevende verf’ maar blijft groeien, is het met name Avery Dennison die zichtbaar aan de weg timmert. Deze foliefabrikant heeft een goede façadefilm op de markt gebracht en in samenwerking met Appcademy een Europees opleidingsprogramma ontwikkeld (zie kader: Training). Natuurlijk hebben verffabrikanten hier belang bij, waardoor bijvoorbeeld nu tevens Sikkens, in samenwerking met Avery Dennison, een uitontwikkeld zelfklevend verfsysteem aanbiedt onder de naam Sikkens Dryfilm MP. Sikkens Dryfilm MP is inmiddels verkrijgbaar bij alle Sikkens stores. (tekst loopt door onder de foto)

Bij de foto: Vastgoedeigenaren onderkennen steeds vaker de mogelijkheden die zelfklevende folie hen kan bieden. Onderhoudsbedrijven kunnen, mits goed voorbereid, inspelen op deze trend.

Facadefilm/Dryfilm tov andere folies

Waar onderscheidt een kwalitatief zelfklevend verfsysteem voor façades zich van andere folies die geschikt zijn voor toepassingen in interieurs, belettering en op voertuigen? Een betrouwbare façadefilm:

 • bestaat uitsluitend uit één gietlaag, zodat het risico op opstaande randjes – edgelifting – wordt beperkt;
 • is door en door gekleurd en lang bestand tegen temperatuurschommelingen, verwering, kleurvervaging en UV- licht.
 • is veel zwaarder belijmd, zodat onthechting langs (smalle) randen tot een minimum wordt beperkt.
 • biedt langdurige garantiemogelijkheden, zelfs bij horizontale toepassingen;
 • kan na verloop van tijd worden voorzien van een tweede laag film (geen kostbare demontage van de eerste laag);
 • heeft geen last van dauwpunt, is nat verwerkbaar.

Voordelen folie/dryfilm versus verf

 • Dekt in één laag, zelfs op scherpe hoeken;
 • Tien jaar garantie mogelijk;
 • Schuren en primeren doorgaans niet nodig;
 • Direct droog, dus qua overlast minimaal;
 • Strak als spuitwerk;
 • Verwerkbaar vanaf 0 graden Celsius;
 • Geen hinder van dauwpunt, nat verwerkbaar.

Voorsprong

Schildersbedrijven hebben ten opzichte van signbedrijven eigenlijk een enorme voorsprong. Schilders zijn al gewend om diverse ondergronden ‘schilderklaar’ te maken. Zij hebben al ervaring met buiten werken, klimapparatuur e.d. Het enige waar achterstand is: het aanbrengen van een zelfklevende verflaag. Maar schilders zijn gewend met de handen te werken, in de praktijk blijkt dat de meeste schilders de folieapplicatietechnieken op een trainingsdag snel oppakken. Ter vergelijk: een schilder zoekt in strijklicht naar een ‘zakkertje’, een folieapplicateur naar een luchtbelletje. Een schilder besnijdt de verf met vaste hand, een folieapplicateur snijdt de film op maat. Overigens ook voor signbedrijven valt wat foliemontage op gebouwen betreft nog heel wat bij te leren. Bijvoorbeeld: Hoe werk je af langs rubbers en kitranden? Welke kwalitatieve en snelle methoden kun je gebruiken bij de afwerking van in- en uitwendige hoeken? Hoe ga je om met verstekken, smalle randjes, kiertjes, hoekjes, raamrubbers, kitranden et cetera?

Ondergronden

Voor iedereen die nieuw in dit vakgebied stapt, geldt dat je goed moet weten welke ondergrond geschikt is voor folie, wanneer je de onderlaag moet voorbewerken, en waar je beter helemaal vanaf kunt blijven. Tijdens de trainingen bij Avery Dennison ontvang je informatie over een ‘pre screen checklist’. Met deze lijst in de hand kun je langs een pand lopen en de zaken inventariseren die van belang zijn bij een façadewrap. Voor grotere projecten waarop je graag projectgarantie wilt krijgen, kun je zelfs een adviesrapport op maat laten maken. (tekst loopt door onder de foto)

Bij de foto: Ook op een ondergrond met een (wax, nano of teflon) coating kan een ‘zelfklevend verfsysteem’ worden gezet, mits de onderlaag juist wordt voorbewerkt.  

Training

De fabrikant van de Sikkens Dryfilm MP en Façade Film heeft voor het appliceren van kunststof en aluminium gevelelementen drie specialistische trainingen laten ontwikkelen.

 • ‘Schilderen met folie 1 – praktijk’: Tijdens deze dagtraining leer je de basisprincipes en je ontvangt alle benodigde informatie om direct aan de slag te kunnen. Veel praktijk; alle relevante aanbrengtechnieken, snijdtechnieken en kwalitatief afwerken.
 • ‘Schilderen met folie 2 en certificering’: Avery Dennison geeft ICS platinum fabrieksgarantie (garantie op vervangende folie en aanverwante kosten) als je slaagt voor het SFI examen.
 • ‘Projectmanagement Facadefilm’: Deze training is onmisbaar voor iedereen die Sikkens Dry Film MP of Avery Façade Film wil gaan toepassen, verkopen en/of projecten wil calculeren.

Meer informatie over deze trainingen vind je op appcademy.nl/facadefilm-trainingen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Appcademy_639x90